Versoepelingen coronamaatregelen

Nu de daling in het aantal ziekenhuisopnames doorzet, zullen er de nodige versoepelingen worden doorgevoerd. De terrassen zijn al weer langer open en ook de doorstroomlocaties mogen waarschijnlijk hun activiteiten buiten uitvoeren. Ook het sporten voor grote groepen is al uitgebreider geworden.

Tijdens de persconferentie van 11 mei maakte het kabinet al duidelijk dat deze stappen zullen volgen als de tendens van verlaging aanhoudt. Er moest een constante daling van 20 procent zijn vergeleken met de piek van de derde golf. Op 4 juni zijn er weer verdere versoepelingen ingegaan.

Horeca langer open

De horeca mag langer open blijven, van 06. 00 uur tot 22.00 uur. Maximaal mogen er 50 mensen aanwezig zijn en vier mensen per tafel (behalve als ze tot hetzelfde huishouden behoren). Zo kan de horeca zich richten op ontbijt, lunch en diner. Daarnaast mogen de café’s en restaurants ook weer gasten binnen ontvangen. 

Doorstroomlocaties zoals pretparken en dierentuinen hebben hun deuren ook weer opengezet voor het publiek. Er zijn wel restricties. Zo mag er één persoon per 10 vierkante meter worden binnengelaten en de attracties die zich binnen bevinden moeten gesloten blijven. 

Overige versoepelingen en maatregelen

Ook buitensporten voor groepen is weer toegestaan. Dit geldt tot een maximum van 30 man en er moet 1,5 afstand gehouden worden. De sportscholen en de binnenzwembaden zijn ook heropend. Behalve in de zwembaden blijven de kleedkamers overal gesloten.

Voor de horeca geldt dat er met reserveringen gewerkt wordt. De terrassen zullen door de regelgeving meer ruimte in beslag nemen dan vroeger. Naast het op tijd klaar hebben van het culinaire aanbod heeft ze er een extra taak bijgekregen.

Het verkeer op de terrassen moet zo veel mogelijk geregeld worden. De afzetpaaltjes zijn al bijna niet aan te slepen voor de ondernemers. Niemand klaagt er over. De blijheid van de versoepelingen overheerst. 

Ook bij de buitenevenementen is het anders dan voorheen. Waar mensen voor de coronatijd gewoon met zijn allen in de rij op hun beurt stonden te wachten, daar staat nu een verzamelplaats bord waar het publiek afstand kan houden.

Door de daling van de ziekenhuisopnames mag er weer meer. Het betekent ook dat er weer meer geregeld moet worden. De afstandsverplichting blijft, dit noopt tot het nemen van extra maatregelen. 

Niet voor iedereen betekent dit al goed nieuws. Voor sommige horecaondernemers is het terras niet rendabel. Zij zouden liever zien dat er weer binnen gegeten mag worden. Waarschijnlijk als de daling zo blijft doorzetten en als de meerderheid van de bevolking is gevaccineerd, krijgen zij dan hun zin.